• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Пам’ятайте про правила безпеки під час святкування Новорічних та Різдвяних свят!

Пам’ятайте про правила безпеки під час святкування Новорічних та Різдвяних свят!

2018-12-13

Зустріч з пожежниками. Вихованці групи отримали корисну і цікаву інформацію від рятівників з пожежної частини, мали можливість отримати відповіді на свої запитання!

Пам’ятайте про правила безпеки під час святкування Новорічних та Різдвяних свят!

Незабаром новорічні свята, які принесуть в кожний дім радість та надії, та кращі зміни в житті. Адміністрація ЗДО №2 звертається до своїх вихованців, учнів перших класів та їх батьків і нагадує вимоги правил безпеки під час святкування Новорічних та Різдвяних свят. Щоб свято не затьмарило лихо пожежі, а ще гірше втрата близької людини, необхідно дотримуватись правил безпеки.

Правила пожежної безпеки


1. Пожежній безпеці ялинки варто приділити особливу увагу. Адже Новий рік - це свічі, хлопавки й вогні, а ялинки, на жаль, дуже добре горять. Причому штучні при цьому ще й виділяють отруйні речовини, швидко плавляться й "розтікаються", а виходить, ліквідувати загоряння буде сутужніше. Щоб ялинка приносила тільки радість, установлювати її треба подалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню (камінів, газових плит).
2. На ялинку не можна встановлювати свічі й бенгальські вогні, особливо в поєднанні з ватяним "снігом" і паперовими іграшками. При виборі штучної ялинки безпечніше віддати перевагу моделям, що мають протипожежну пропитку (ця інформація вказується на упаковці).
3. Варто дотримуватись й правил електробезпеки. Для прикраси ялинки не можна використовувати несправні й не сертифіковані електроприлади. Діти не повинні мати доступ до проводів і розеток.
4. Щоб ялинка не могла перекинутися й поранити дитину, вона повинна бути правильно зібрана й надійно встановлена, а іграшки рівномірно на ній розподілені. Збирати штучну ялинку потрібно відповідно до інструкції, і в процесі установки/складання ялинки, не рекомендується підпускати до неї дітей. У кімнаті, де стоїть ялинка, малята повинні перебувати тільки під доглядом дорослих. Для дитячої безпеки ялинку краще нарядити легкими прикрасами, які не б’ються - бантами, шишками, кулями зі склопластику й т.п.

Правила безпеки користування піротехнічними засобами.

1. При купівлі піротехнічних виробів обов'язково ознайомтеся з інструкцією, вона повинна бути на кожному виробі. Якщо немає інформації щодо використання - то виріб є не сертифікованим, тому користуватися ним небезпечно.
2. Перевірте термін зберігання виробу, його встановлює сам виробник, і ніхто не має права цей термін продовжити. Сьогодні торгівля пропонує широкий вибір різноманітної піротехніки, в основному китайського, корейського і, частково, вітчизняного виробництва. На багатьох подібних виробах вказані вікові обмеження.
3. Ті, які не призначені для використання дітьми молодше 16 чи 18 років, купувати не слід. Обов'язково перевірте, чи не пошкоджена упаковка виробу, чи не має пошкоджень сам виріб.
4. Щоб запобігти неприємним наслідкам від "спілкування" з піротехнічними виробами, необхідно пам'ятати і дотримуватися правил пожежної безпеки при використанні піротехнічних виробів. Запуск петард, феєрверків, ракет забороняється проводити всередині приміщення, з балконів та поблизу житлових, господарських будівель, новорічних ялинок.
5. Піротехніку не можна зберігати поблизу приладів опалення (батарей, газових, електричних плит), не варто носити вогненебезпечні вироби у кишенях. Не можна розбирати вироби чи піддавати їх механічним впливам. Не можна курити, працюючи з піротехнічними виробами, а також знаходитись в нетверезому стані
6. Щоб запобігти жахливим наслідкам від розваг з піротехнікою, необхідно попередити нещасні випадки.

Адже під час бурхливої передноворічної торгівлі на ринках міста, яка пропонує широкий вибір різноманітної піротехніки, мало хто помічає підлітків, які товчуться біля прилавків. Вони жваво спілкуючись, купують хлопавки, петарди, ракети. На жаль, продавець не замислюється, до яких рук потрапляє цей вогневий асортимент. Не всі знають, що температура бенгальського вогню сягає 1100 градусів, його іскри на відстані півметра охолоджуються лише на 60 градусів. Викид полум'я хлопавки досягає декілька десятків сантиметрів.

Отже, як бачимо, основні правила пожежної безпеки прості і не потребують великих матеріальних затрат. Треба буде уважно вивчити їх, адже знання та виконання цих правил є запорукою безпеки вашого життя та життя ваших дітей, а також отримання справжнього задоволення від свята, яке принесе благополуччя та радість до вашої оселі.

Правила безпеки під час проведення масових заходів

Найбільша небезпека в місцях скупчення великої кількості людей - масова паніка та втеча натовпу. У натовпі люди змінюються. Охоплені панікою, вони думають тільки про власний порятунок. Паніка може виникнути під час пожежі, бійки, аварії. Це може трапитись навіть при вимкненні світла. Всіма засобами боріться з панікою.
Поведінка під час виникнення паніки. Не робіть різких рухів, не бігайте, не галасуйте. Головне - не дозволяйте емоціям скувати твою волю та відібрати всіляку можливість діяти розумно і цілеспрямовано. Необхідно, щоб голова була ясною. Звільніться від довгого шарфа, щоб уникнути задушення.
Застебніть на одязі всі ґудзики та «блискавки», щоб ні за що у натовпі не зачепитися. Руки завжди тримайте вільними, зігнутими у ліктях та притиснутими до тіла. Не чіпляйтеся за дерева, стовпи, огорожі, щоб не зламати руки. Міцно тримайтеся на ногах, уникайте падіння. Впавши на землю, скрутіться у клубок «калачиком», ляжте на бік, закрийте руками голову та потилицю. Опинившись на землі, спробуйте негайно підвестися. Встаючи, підтягніть до себе руки та ноги, різко підніміться вперед та вгору. У натовпі захищай груди піднятими ліктями. Ніколи не намагайся йти проти натовпу, вибирайся з нього вздовж напрямку руху. Небезпечні: вітрини, грати, стовпи, дерева - все нерухоме. Не можна: чіплятися руками за щось; намагатися підняти речі, що впали на землю. Треба: застібнутися; викинути сумку, парасольку; руки повинні бути вільними. Якщо натовп потяг тебе – не чини йому опору.

Правила поведінки на льоду

На водоймах безпечним вважається лід (при температурі повітря нижче 0°С):
- для одного пішохода -лід синюватого, або зеленуватого відтінку, товщиною не менше 5-7см;
- для групи людей (масові переправи пішки) - товщиною не менше 15 см , при масовому катанні на ковзанах - 25 см;
- для переправи вантажного автомобіля - 35-55 см, трактора - 40-60 см.


Міцним льодом вважається прозорий лід з синюватим або зеленуватим відтінком при товщині 12 см. Міцність льоду пропонується перевіряти пішньою. Якщо після першого удару лід пробивається і на ньому з’являється вода, то вихід на лід забороняється. Не дозволяється перевіряти міцність льоду ударами ніг. При пересуванні по льоду треба бути обережним, уважно стежити за його поверхнею, обходити небезпечні і підозрілі місця (швидка течія води, вмерзлі в лід кущі, траву та ін.). Не дозволяється виходити на лід у нічний час. Під час групового переходу по льоду необхідно рухатись на відстані 5-6 метрів один від одного і уважно стежити за тим, хто іде попереду.
Переходити водойми на лижах дозволяється тільки після перевірки міцності льоду. З метою забезпечення безпеки при пересуванні на лижах по льоду необхідно відстебнути кріплення лиж, зняти петлі лижних палок з кистей рук, наплічник тримати на одному плечі. Кататися на ковзанах дозволяється тільки на спеціально обладнаних катках. Суворо забороняється кататися на льоду дітям без нагляду дорослих, або самостійно виходити на лід.

Надання допомоги людині, яка провалилась під лід

Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістіть, що йдете на допомогу. При наданні допомоги людині не можна рухатися до неї у повний зріст, тому що існує небезпека самому потрапити в біду. До потерпілого потрібно наближатися лежачи, розкинувши руки і ноги. Для надання допомоги можна використовувати підручні дошки, драбину, жердини та ін. Лежачи на одному з таких предметів, закріплених з одного боку мотузкою за щось на березі чи за край криги, надаючий допомогу повільно просувається до потерпілого на відстань, що дозволяє йому подати мотузку, пояс чи багор. Потім, надаючий допомогу відповзає назад і поступово витягує на лід потерпілого. При наданні допомоги в місцях, де є промоїни чи битий лід, використовуються спеціальні засоби - рятувальні шлюпки на полозках, на яких наближаються до потерпілого за допомогою кішки та багра. Якщо для надання допомоги немає нічого, тоді 2-3 чоловіка лягають на лід ланцюжком, наближаються до потерпілого, тримаючи один одного за ноги, а перший з них подає потерпілому ремінь, одяг, тощо. Медична допомога людині, яка провалилася під лід і врятована, повинна бути направлена на запобігання подальшого переохолодження та зігрівання.
Якщо ви провалилися на льоду річки або озера. Широко розкиньте руки по крайкам льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою. Дійте рішуче і не лякайтеся, тисячі людей провалювалися до вас і врятувалися. Намагайтеся не обламувати крайку льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги. Головне - пристосовувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори. Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть в той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Незважаючи на те, що вогкість і холод штовхають вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплі.

Кiлькiсть переглядiв: 190

Коментарi